Partiets stifter og æresmedlem

Mogens Glistrup ændrede danmarkshistorien ved jordskredsvalget 1973. Den bornholmske skatteadvokat var en politisk opkomling, hvis provokationer gav alle gammelpartierne en syngende vælgerlussing og satte en helt ny standard i dansk politik.

Fremskridtspartiets stifter landsretssagfører Mogens Glistrup blev født i Rønne på Bornholm i 1926 som søn af lektor cand mag. Lars Peter Dan Glistrup. Han kom på Rønne statsskole og blev student i 1944.  can jur fra Københavns universitet i 1950.Studieophold ved Berkeley universitet 1951-52.Sagførerfuldmægtig 1950-55.Landsretssagfører siden 1953. Lektor i skatteret ved Københavns universitet 1956 – 63 Medlem af bestyrelsen for nogle aktieselskaber. Stifter af og kampangeleder forFremskridtspartiet fra august1972. Har skrevet adskillige artikler om skatteret og bla. bogen “Skatteret”.død juli 2008.

 

D. 8 december 1973 mødes den første folketingsgruppe på christiansborg og Mogens Glistrup holder sin første tale i folketingsgruppen herunder et uddrag af denne.

“Historiens tale har lært os, at når en folkebevægelse vokser sig stor, sker det ofte -ja næsten altid- at der opstår indre splid intriger og jalousi. Derfor må vi iFremskridtspartiet på denne dag hvor vi samles for første gang på Christiansborg, lægge os på sinde at undgå dette.Fristelserne vil blive store. Jeg kan med bestemthed sige, at blandt de 151 andre, som også er valgt ind i dette ting, vil der -hvad enten de siger det ene eller det andet – værer et ikke ringe antal, som vil glæde sig hvis det gårFremskridtspartiet som det er gået så mange andre – at vi vil begynde at smuldrer og gå op i limningen. Jeg kan også med bestemthed sige at de journalister – somnu sidder og ser så venlige ud – i virkeligheden slet ikke er så venlige. De sidder blot og venter på en god historie og helst en der skader Fremskridtspartiet.Det arbejde vi nu går ind til vilkræve en meget stor portion selvdiciplin og tolerance af os alle sammen. Det er helt sikkert at hvis vi ikke styrker disse egenskaber hos os selv, så vil vi hvis noget går skævt gensidigt give hinanden skylden herfor…….”